Att tänka på vid köp av sommarstuga


En stor dröm för många och kanske allra helst de som till vardags bor i en stad brukar vara att köpa en egen sommarstuga. Ett ställe ute på landet där det är lugnt och tyst, där man har nära till naturen och alla aktiviteter som den erbjuder. Kunna ha ett eget litet land där man kan odla egna grönsaker, bär och frukt. Helt enkelt ett ställe där man har tid till att koppla av både sommar och kanske även vinter. Eller varför inte köpa en stuga i fjällen där många aktiviteter erbjuds både sommar och vinter? Hur som helst är ett stugköp mångas dröm men det är också en stor investering där man måste tänka efter noga innan man slår till.

 

Gör en budget

Det första steget är att göra en budget. Dels behöver ni veta vilken budget ni har för själva husköpet, vilka pengar ni har att röra er med. Men något man inte får glömma bort är budget för att driva själv boendet. Löpande kostnader för vatten, värme, försäkring, vägavgift, sophämtning mm är sådant man får ha med i beräkningen när man gör en budget för boendets drivskostnader. Kom alltså ihåg att inte bara ha råd med köpet av boendet utan att även bo i det.

 

Rätt läge

En viktig punkt att fundera över är var man vill bo samt vilket läge man vill ha. Är det en havsnära tomt i Skärgården så är kanske inte en stuga i skogsbrynet så optimalt. Att fundera över sina intressen, om det är fiske och bad på sommaren som är mest intressant eller skidåkning i fjällen. Läget rent geografiskt är också en viktig punkt att fundera över. Hur ofta vill ni vara i stugan? Varje helg eller bara över lov? Avståndet spelar i dessa avseendet en viktig roll så restiden inte blir ett hinder.

 

Fundera över husets skick

Alla har vi väl sett det i olika byggprogram och vi vet säkert människor i vår närhet som också har tagit på sig renoveringsjobb som blivit på tok för påfrestande. För att inte själv hamna i samma situation är det viktigt att fundera över skicket och hur mycket man själv kan tänka sig att rusta eller har råd med att anlita snickare mm. Gillar man att fixa och dona på sin fritid kan renoveringsobjektet vara idealiskt men gillar man hellre att bara ta det lugnt och ha semester så är det mindre praktiskt. Här gäller det framförallt att vara ärlig mot sig själv, hur mycket tid orkar och kan jag lägga ner?

 

Kolla upp på att el, vatten och avlopp fungerar

Kolla upp så att huset går att använda de årstider som du faktiskt har tänkt att vara där. Vissa sommarstugor fungerar bara på just sommaren då vattenledningar som riskerar att frysa stängs av vintertid. Att låta fackmän kolla elen är också viktigt för att se så att allting fungerar korrekt då det kan vara lite si sådär med den saken i gamla hus. Likaså är det viktigt att kolla upp vattenkvalitén, särskilt om huset har en egen brunn. Samma sak gäller avloppet, ta reda på vilket anläggning som används och vilka tillstånd som krävs.