Grönsaker lätta att odla själv


Att odla egna grönsaker behöver inte alls vara svårt. Att ha ett eget land eller växthus underlättar självklart men behöver inte vara en nödvändighet. Faktum är att du lika gärna kan odla hemma på balkongen eller varför inte i köksfönstret. Att exempelvis odla egna örter, kryddor eller kanske paprika brukar fungera fint och är dessutom väldigt roligt också. Varför köpa ekologisk och närproducerat när du kan odla själv hemma i lägenheten? Här nedan listar vi några grönsaker som är lätta att odla själv.

Morötter

Att odla egna morötter är både gott och lätt. De brukar vara tacksamma och ge en bra utdelning. Du kan välja mellan tidiga eller sena sorter, den sena lämpar sig bra om du vill lagra över vintern. Tänk på att inte sätta fröna för tätt då de kan bli små annars. Lämpligast är att så morötterna i två omgångar, första så tidigt som möjligt och andra efter första skörden. Från att du har sått tar det ungefär 3 månader innan du kan skörda.

 

Plocksallat

Detta är faktiskt bland det enklaste att odla själv. Dessa bildar inte huvuden utan man skördar dem bara vart efter som det växer ut nya blad. Perfekt att kunna skörda varje dag för att ha färsk sallad till middagen. Ett tips är att köpa en fröblandning med både flikiga gröna och krusiga röda blad för att få en blandning. Så därefter omgångar under säsongen.

 

Kryddörter

Kryddörter är lätt och användbart att odla själv, fungerar perfekt att ha i köksfönstret eller på balkongen. Persilja och Dill är två örter som sås tidigt på våren, Dillen sår du några ytterligare gånger. Persilja går det långsamt för och det dröjer ett tag innan du kan skörda denna. Fördelen är dock att den är två-årig och lyckas du med övervintringen kan du skörda på våren och försommaren. Basilika är också en flerårig ört, men man får se den som ettårig i vårt klimat. Helst ska den planteras/förvaras på en varm plats och skyddas från frost. Fungerar bra att ta in och odla vidare i kruka under vintern. Citronmeliss är en flerårig och härdig växt. Odla i kruka och plantera ut eller behåll i krukan bara de får stå på en solig plats. Bladen passar perfekt till te, som smaksättare i kakor, läskande till dryck, sallad och annan mat.

 

Rädisor

Rädisorna går fort att så då de växer fort och kan skördas redan 4 veckor efter sådden. Skörda dem direkt då de annars kan bli träiga samt stark i smaken om de bli kvar för länge i jorden. Tack vare detta är det bra att så ofta, egentligen varannan vecka för att få ett jämnt flöde på odlingen. Av rädisor finns flera olika sorter att odla.

 

Rödbetor

Rödbetor sås med fördel två gånger om året, på våren och sedan i juni någon gång för vinterskörden. Denna rotfrukt är i stort sett problemfri och blir sällan angripen av skadedjur. Man ska dock tänka på att inte så dem för tätt då det kommer flera plantor från varje enskilt frö som sås. Ett lämpligt avstånd brukar man säga är 25 cm. 12-14 veckor efter sådden går det bra att skörda.