Tips till dig som vill skaffa växthus


För många som har tillgång till en trädgård och gillar odling är ett växthus drömmen. Men är det bara att slå upp ett växthus och börja odla? Hur går man egentligen till väga? Det kan vara många frågor som dyker upp även om det till en början känns enkelt att bara börja bygga.

Fundera över vilka material som passar

Upp till 25 kvadrat får du bygga utan bygglov när det kommer till växthus. Vill du inte bygga helt själv från start så finns många färdiga modeller att välja mellan. Fundera över hur du har tänkt att använda växthuset, om du enbart ska använda det för att odla eller om du även vill utnyttja byggnaden som uterum. När det kommer till väggarna kan det vara bra att fundera över materialet, glas är snyggast och passar till ett uterum medan kanalplast isolerar bättre när det kommer till odlingen. Till ramen är trä snyggt men kräver sitt underhåll medan aluminium bara behöver tvättas av.

Det kan vara lätt att veta var man vill placera växthuset, men när det kommer till just växthus är det viktigt att den ligget på en solig plats vilket man kanske inte tänker på. Allra helst vill man ha långsidan mot söder och en skuggig plats i växthuset är bra om man har tänkt att även använda det som uterum. Har man en mindre tomt kan det vara smart att placera mot en vägg vilket kan vara en smart idé då man får värme från huset och säsongen kan förlängas. Bra att tänka på annars är om växthuset ska vara ett kallhus eller värmas upp. Uppvärmning och isolering blir såklart dyrare men då förlängs också säsongen betydligt för odlingen.

Viktigt med förvaring

Förutom att du behöver odlingsbänkar till växterna så kan det vara bra att fundera över förvaringen. Hyllor och förvaringsutrymmen är viktigt för att kunna förvara allt från krukor, jord, vattenkannor, slangar, belysning med mera. Det är en hel del saker man behöver för att odla, så viktigt att ha förvaringsutrymmen med i beräkningen. Använd också fantasin, det mesta går att odla i så som vattenkannor, fina zinkbaljor, säckar, hinkar och mycket mer. Här är det vara kreativiteten som kan sätta stopp. Självklart vill man att växthuset ska vara så personligt och mysigt som möjligt.

 

Att välja rätt växthus

På marknaden finns självklart en uppsjö av olika växthus att köpa färdiga. Från enklare varianter till de med en genomtänkt design. Ofta brukar det finnas tillägg att välja för att anpassa växthuset så mycket det går för ens egna behov. Vill man ta det hela ännu längre så finns det även företag som låter sina kunder rita och formge sitt växthus utifrån de tankar och behov man har. Det mesta går att ordna och det slutar ofta med att man får avväga kvalité och kostnad. Viktigt dock att tänka på att växthuset inte får bli för litet då luftväxlingen blir dålig och i förhållande till sitt behov. Öppningsbara takfönster är då bra för att minska risken för att få stående luft.